We hebben een haus win in onze tuin!

Een wat?! Gewoon, een haus win. Je weet wel; een huis waar de wind doorheen kan waaien. Want dat is de vertaling van het begrip `haus win`. Een haus win is voor Papoea Nieuw Guineers een plek om uit te rusten, om niet in de warme zon te zitten maar wel wind te hebben om af te koelen als het heet is, om mannenzaken te bespreken of dorpsvergaderingen. Wij hebben er ook één gekregen. In onze tuin. Niet om dorpsvergaderingen in te beleggen trouwens. Wel om uit de zon te kunnen zitten, in te spelen, mannenzaken te bespreken (of mogelijk zelfs meer vrouwenzaken omdat vrouwen universeel in de wereld vaak meer woorden nodig hebben). We hebben er ook oliebollen in gebakken om er een Nederlands tintje aan te geven!

Onze haus win is gebouwd door onze tuinman Duya en een familielid van hem, Inok. Van materialen uit de natuur. Niet helemaal van pure natuurproducten trouwens, want ze hebben oude spijkers gebruikt voor het geraamte. David, Talitha en Rania hielpen mee met het verwijderen van de spijkers uit oud hout. Maar verder is het een staaltje vakwerk van deze mannen! Daar kan geen machine tegen op! De palen zijn van gekapte bomen uit onze tuin, de muren zijn gemaakt van bamboe uit de omgeving. Het bamboe werd door Duya en Inok gespleten en daarna gevlochten tot matten en tussen de palen geplaatst. Het dak is gemaakt van `kunai`. Kunai is een lange grassoort wat door de vrouwen in het dorp van Duya gekapt is. Duya en Inok hebben de bundeltjes los op het palendak gelegd. Tot slot een lege aluminium emmer op de top om inregenen te voorkomen. Natuurproject afgerond!

Op deze manier bouwen PNG`ers al jarenlang hun huizen. Dan is het echter geen `haus win`, want de muren zijn dan van gevlochten bamboe matten waar de wind dus niet zo vrij doorheen kan. Een huis gaat zo`n 15 jaar mee en dat is lang als je bedenkt dat het van natuurmaterialen gemaakt is! Heerlijk zo`n haus win. Je kunt wel raden waar wij te vinden zijn in een vrij weekend!

img-20170109-wa0001
Onze tuinman Duya maakt de bamboe gebruiksklaar; hij klieft de ronde stokken. Een lastig werk wanneer ze nog vers zijn.

img-20170109-wa0002
Job neemt afscheid van Inok en een knuffel kan dan best in deze cultuur!

img-20170109-wa0003
De bomen waar al het hout afkwam voor de hauswin. En nu lopen ze alweer helemaal uit!

img-20170109-wa0004
Gevlochten bamboe.

img-20170109-wa0005
De hauswin in aanbouw.