Weer of geen weer; dank de Heer!

Aaaah…! Niet weer hè?!
Er staan drie vieze, lachende varkentjes voor me. Uh, meiden bedoel ik. `Mama`, begint nummer één onschuldig, `we zijn in de sloot gevallen`. Gevallen hè? Hoe kon dat nu toch gebeuren? `Ik ben in de sloot gespringt mama`, vertelt nummer twee trots in haar beste Nederlands. Nummer drie staat er lachend bij en trekt aan mama`s hand om haar mee te nemen en te laten zien hoe leuk het is om in de sloot te springen die vol met modder staat. Je raadt het al; deze varkentjes zijn onze dochters…

9bf4cc19-39ff-4ca7-8eb7-375739a7ecf5
Rania, Ilja en Talitha net uit de modder.

Het regenseizoen. Er valt een hoop over te vertellen. Bijvoorbeeld dat het hier dan meestal geen gewone regenbui is maar dat de regen neerstort. Niet eventjes maar van `s middags tot `s nachts. In één forse regenbui kan er zo 56 mm regen vallen. Met als gevolg stromende MODDER! En dat zorgt voor een vieze boel in huis. Overal modderpootjes! Hier in Ukarumpa hebben we natuurlijk niet zo`n mooi goten-systeem langs de straat als in Nederland. Misschien zou dat ook niet zoveel helpen want met zoveel regen zouden de rioolputten in Nederland ook overstromen. Sowieso is hier geen geasfalteerde straat in Ukarumpa dus de straten veranderen bij forse regen in stromende modder. Maar: we zijn ook super afhankelijk van regen want zonder regen hebben we geen drinkwater! Natuurlijk hebben jullie dat in Nederland ook, maar hier merken we veel directer hoe afhankelijk we zijn. Onze watertank is dus bijna dagelijks volledig gevuld.

72af4a5f-6917-4482-922f-e6b08b7a4a3d
De watertank

Gelukkig komt Imako iedere week een ochtend schoonmaken. Op die manier verdient zij geld zodat haar zoon naar school kan. Met het geld wat ze verdient betaalt ze namelijk zijn schoolkosten.
Ze vertelde dat ratten in hun huizen regelmatig spullen, kleren en zelfs geld kapot knagen. En de meeste PNG-ers hebben al zo weinig! Een tijdje geleden logeerde ze in het huis van haar zus waar de rattenplaag nog erger is. De volgende ochtend kwam ze bij ons werken en liet een wondje op haar voet zien. Ze was `s nachts wakker geworden omdat er een rat aan haar voet knaagde!
Veel mensen hebben katten om de ratten te vangen en ook Imako had een kat maar dat leverde weer een ander probleem op: Imako`s kat was door de buurjongens gestolen en opgegeten! Ook wij hebben regelmatig last van ratten in huis die spullen kapot knagen of groente opeten maar toch is dat niet te vergelijken met het leven van PNG-ers. Imako`s verhaal helpt ons relativeren, want wat is nou een beetje modder vergeleken met ratten die aan je voeten knagen?!

68925452-e7af-44ee-aff2-d4adb3a74042
Imako en Margret

DSC01590 [1600x1200]
Een bamboe huisje uit Papoea Nieuw Guinea.