Een verhaal over haus kuks

Een week of 4 geleden bouwden we een `haus kuk` als onderdeel van onze cursus hier in Papoea Nieuw Guinea (PNG). Haus kuk komt van `house cook`, oftewel een kookplek. De PNG-se vrouwen koken namelijk niet in hun hut. Onze haus kuk verschilt wel van een haus kuk die de PNG-se bevolking gebruikt maar het idee is hetzelfde. Wij hebben onze haus kuk gebouwd omdat we in de weekenden zelf voor onze maaltijden mogen zorgen. We koken op een vuurtje. Dat betekent zelf een vuurtje stoken met meestal nat hout. En hou dat maar eens brandend! Maar Job is er heel handig mee in tegenstelling tot onze arme buren die vrijwel niet koken omdat het niet lukt. Ze verhongeren gelukkig niet want we hebben onze pannenkoeken met hen gedeeld!

Op een vuurtje koken is overigens een ervaring! Het kost meer tijd en tijdens het koken moet ook je vuurtje in de gaten blijven houden. `s Ochtends en `s middags hebben we een vuurtje voor koffie en thee en `s avonds voor de warme maaltijd. Het leuke van de weekenden is dat we zelf kiezen wat we eten willen, op zaterdagochtend gaan we vroeg naar de markt op de mountain om groente en fruit te kopen voor 2 dagen. We genieten van zelfgebakken brood die we ook zelf bakken in een potoven. Elke zondag eten we pannenkoeken want dat is favoriet bij de kids.

Hauskuk 2

Het regenseizoen is aangebroken dus het regent veel. Soms heel veel zoals tijdens een tropische storm afgelopen week. Best heftig maar gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Wat er wel gebeurde: alle haus kuks zijn ingestort door omgewaaide bomen en enorme wind behalve… die van ons! Stukje vakwerk van Job denk ik 🙂

Hauskuk 1

De kids sliepen door de herrie heen maar de volgende ochtend waren ze behoorlijk onder de indruk van het gebeuren. Zie de koppies van Talitha en Rania op de foto:

Talitha en Rania

David heeft op school de klus om dagelijks te controleren hoeveel regenwater er in de meter zit. Dat leert hij in millimeter en inches. Na een heftige regenbui de afgelopen nacht was het 35 mm in anderhalf uur.

Zo, tot de volgende regenbui!