Het dak eraf!

Onze haus win is een plek waar we graag buiten zitten, een vuurtje stoken, en mensen ontmoeten. Maar de laatste maanden voelden we regelmatig nattigheid in de haus win als het begon te regenen! Het dak was toe aan een nieuwe laag kunai gras.

Kunai gras in Papoea-Nieuw-Guinea, oftewel Japans bloedgras (Imperata cylindrica), is een overjarige tropische grassoort die bekendstaat als één van de hardnekkigste onkruiden ter wereld.

Het lijkt enigszins op suikerriet en de stengels zijn heel sterk. Ook al wordt het dus als een hardnekkig onkruid gezien, in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) is het een heel belangrijke grassoort. Ik schat dat zo’n 25% van de huizen in PNG bedekt is met een kunai dak. Kunai gras valt een beetje te vergelijken met rieten dakbedekking in Nederland. Een groot voordeel voor PNG’se mensen is dat kunai gras gratis verkrijgbaar is in de natuur.

Een kunai dak vraagt wel onderhoud want insecten nestelen graag in het dak. Het is belangrijk om regelmatig te stoken (zoals na flinke regenbuien), zodat het kunai gras goed droogt en insecten niet blijven zitten. Je kunt je voorstellen hoe zwart het kunai gras er na verloop van tijd uit ziet. Toch gaat deze vorm van dakbedekking gemiddeld zo’n zeven jaar mee.

We vroegen onze vriend Duya of hij kunai gras voor ons kon organiseren. Dat kon hij en zijn vrouw Doris heeft kunai gras bundels gesneden. Voor iedere bundel betaalden wij haar geld totdat er genoeg was voor het dak van onze haus win.

Duya heeft vervolgens samen met een andere man in no time een nieuwe kunai laag op het dak gelegd. Een stukje vakwerk waardoor we weer droog blijven als we in de haus win zitten!