Een huis in één dag?!

Een huis bouwen in Nederland is op zijn minst een enorme klus. En in één dag klaar? Dat is een utopie!
Eerst de tekeningen, vergunningen enzovoorts enzovoorts. En dan na lange tijd kan er gestart worden met bouwen. En dan nog de inrichting. Daar kun je druk mee zijn! Verven, kleuren bepalen, kiezen we voor een bad of douche? Tja, een nieuw huis laten bouwen en inrichten doe je niet `even`, dat is duidelijk.

Een huis bouwen in PNG is ook een enorme klus. In één dag klaar? Dat lukt!
Op ons centrum werkt een PNG`s echtpaar, David en Rudy. Zij probeerden al een lange tijd om grond te kopen en zo een huis voor zichzelf te kunnen bouwen. Ze woonden samen met hun kinderen én een ander gezin in een veel te klein huisje. Niet geschikt voor twee families. Maar grond vinden in PNG is moeilijk: bijna alle grond is van `iemand`, of beter gezegd; van families of dorpen. Grond is iets heel belangrijks, het is iets wat doorgegeven wordt van generatie op generatie. Het is de plek waar je vandaan komt en waar je altijd weer naar terug keert! Het is waar je jezelf met je familie verbonden weet en waar de tuinen met groente en fruit zijn die zorgen voor levensonderhoud.
Na veel zoeken konden David en Rudy een stukje grond kopen net buiten Ukarumpa, het centrum waar wij wonen. Omdat Rudy de huishoudelijke hulp is van een paar andere Nederlanders op het centrum besloten zij om David en Rudy te helpen met het bouwen van hun huis. Job werd gevraagd om ook mee te helpen. En tegen zo`n klus zegt hij echt geen nee.

Op een mooie dag vertrokken ze met een generator en gereedschap naar de bouwgrond. Daar stonden David, Rudy en familie klaar om te starten aan de bouw van hun huis. Het was een dag hard werken in de volle zon met een gouden randje. De samenwerking, kameraadschappelijk aan het zelfde doel. En aan het einde van de middag was het huis klaar! Metselen is hier niet nodig, een huis wordt volgens de traditionele manier gemaakt van boomstammen en bamboe en de dakbedekking is een speciaal soort gras. Het huis van David en Rudy werd voornamelijk gemaakt van houten palen in de grond en tinnen platen; later wordt dit door henzelf afgewerkt volgens de traditionele manier.
Toen hun huis klaar was vertrokken Job en de andere mannen met de truck naar hun oude huis om hun inboedel te verhuizen. Bedden? Kledingkasten? Tafels en stoelen? Voorraad etenswaren? Welnee! Wel wat oude matrassen, een kastje, kleren, wat keukenspullen en doeken. That`s it! In een uurtje was alles ingericht. De Nederlandse dames zorgden voor een maaltijd en zo werd het een gezellig feest. We werden uitgezwaaid toen we weer naar Ukarumpa vertrokken door een groep enthousiaste kinderen die met de truck meerenden. David en Rudy zullen die avond nadat ze zich gewassen hadden in de rivier, moe en voldaan in hun huis op de grond gezeten hebben! Toen Job thuiskwam nam hij een douche en zat moe en voldaan op de bank in ons eigen huis.

Zie je de overeenkomst? Zie je ook het verschil?
Onze boodschap: wees dankbaar voor wat je hebt! Heb een ander lief zoals Jezus ook ons liefheeft! Tel je zegeningen!

20160826_083701-1280x768

20160826_142908-1280x768

20160826_175006-1280x768

20160826_180549-1280x768

dsc_0340-1280x768